Práce na 2. etape modernizácie objektov PU sú v plnom prúde

17.07.2012 Prešov

Prešov 17. júla (TASR) – Práce na 2. etape rekonštrukcie a modernizácie objektov Prešovskej univerzity na Ulici 17. novembra v Prešove sú v plnom prúde. Rozsiahly projekt, ktorý bol finančne podporený zo štrukturálnych fondov Európskej únie, plánuje PU ukončiť na jeseň budúceho roka.

"Celkové náklady na realizáciu tejto 2. etapy presiahnu 5,47 milióna eur, z toho cca 2,5 milióna eur je určených na stavebné úpravy, rekonštrukciu a rozšírenie sieťových rozvodov. Zvyšok univerzita využije na modernizáciu informačných technológií a didaktickú techniku," uviedla pre TASR manažérka projektu a kvestorka PU Mária Nováková.

Hovorkyňa univerzity Kamila Urmaničová vysvetlila, že harmonogram prác je nastavený tak, aby sa do začiatku nového akademického roka urobilo čo najviac stavebných úprav.

Pripomenula, že projekt s názvom "Druhá etapa modernizácie hmotnej infraštruktúry a IKT systémov Prešovskej univerzity" zahŕňa obnovu a rekonštrukciu dvoch objektov. Ide o dokončenie časti budovy rektorátu, ktorý sa nachádza v objekte niekdajšej základnej školy.

Niekoľkopodlažný objekt, v ktorom sídli rektorát a Pedagogická fakulta, zrekonštruovali pred nedávnom a momentálne sa dokončuje časť, kde sa nachádza telocvičňa.

Dôjde k zatepleniu obvodového plášťa, výmene okien a inžinierskych sietí. Úpravami prejdú aj prístupové komunikácie a parkovacie miesta. Urmaničová dodala, že po ukončení týchto prác, bude celý objekt spĺňať európske štandardy pre moderné vzdelávacie inštitúcie.

Nový vzhľad bude mať aj Fakulta športu PU, ktorá je súčasťou budovy Študentského domova na ulici 17. novembra 13. Fakulta bude mať novú fasádu a okrem toho sa postupne vymenia okná v celom objekte a pribudne nový strešný plášť. Týmito opatreniami by sa mali znížiť náklady na vykurovanie približne o 20 percent.

Hovorkyňa zdôraznila, že značná časť peňazí sa investuje do modernizácie sietí a rozvodov. Výmena sietí je nevyhnutná pre ďalšie rozširovanie internetizácie a rozvoj informačného systému univerzity. V učebniach vďaka projektu pribudnú nové počítače, didaktická a prenosová technika

"Výstupom tejto časti projektu bude vybavenie odborných učební v ôsmich objektoch PU 400 multimediálnymi počítačmi, ktoré budú využívať zamestnanci a študenti siedmich fakúlt a dvoch univerzitných pracovísk," uzavrela hovorkyňa.
 

Vyberte región